Sustinatorii Parintelui Macarie i-au cantat “La Multi Ani!” in lipsa la o sfintire de Biserica. De frica lor Epifanie Norocel a dat bir cu fugitii si a trimis in schimb la slujba Jandarmii. FOTO

Sfinţire cu poliţişti şi jandarmi
Mai mulţi susţinători ai fostului stareţ de la mănăstirea Poiana Mărului, Macarie Beşliu, au protestat paşnic ieri, la sfinţirea bisericii cu hramul „Ioachim şi Ana“ din Focşani. La finalul slujbei, ei au început să cânte „La mulţi ani“, apoi au afişat pancarte cu chipul stareţului Macarie.

Susţinătorii lui Macarie sunt de părere că Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei nu a venit la Focşani să oficieze slujba, de teamă să nu fie huiduit de credincioşi, aşa cum s-a întâmplat în comuna Poiana Cristei. În locul acestuia slujba a fost oficiată de Episcopul Casian al Dunării de Jos. El a fost păzit, pe toată durata slujbei, de jandarmi şi poliţişti. „Deja am început să câştigăm teren în faţa Episcopiei. Nu vom renunţa nici în ruptul capului, indiferent că vom bate drumurile la toate bisericile care se vor sfinţi în cele două judeţe. Nu vom avea linişte până când părintele Macarie nu va fi adus din nou, la Poiana Mărului“, a declarat un susţinător al stareţului Macarie, de la Nereju.

Susţinătorii lui Macarie au afirmat că acesta în loc să-şi sărbătorească cei 61 de ani în linişte şi rugăciune, stă alungat la schitul Muntioru de la Vintileasca. „Ieri a fost ziua de naştere a părintelui Macarie. În loc să stăm frumos, la bisericile şi mă-năstirile noastre, am venit la Focşani să cerem să se facă dreptate. Oare ce o fi în inima părintelui Macarie, care la cei 61 de ani ai săi  s-a văzut izgonit ca un câine de la Poiana Mărului, sus în fundul Muntiorului? E bătrân şi bolnav, acolo nu se ajunge decât pe jos şi foarte greu, mai ales că vremea este rea la munte. De ce atâta scandal? De ce atâta răutate? De ce vor să dezbine credincioşii, să iasă vărsare de sânge? E păcat de religia şi tradiţia noastră de creştini. Noi vrem dreptate, nu altceva. Dacă părintele Macarie va fi readus la Poiana Mărului, nu va mai fi niciun fel de vrăjmăşie“, a declarat un alt susţinător, de la Jitia.

La sfinţirea bisericii „Ioachim şi Ana“ din Focşani, au fost detaşaţi mai mulţi jandarmi şi poliţişti. Cei de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea au precizat că au primit o soli-citare de la Protoieria Focşani. Bine ar fi dacă Protoieria Focşani, din banii adunaţi la slujbă şi din pomelnice, ar plăti poliţia şi jandarmeria pentru serviciile prestate.
Reamintim că Mănăstirea Poiana Mărului, din comuna Jitia, a rămas fără stareţul Macarie, care a fost exilat la Schitul Muntioru din Vintileasca. Decizia a fost luată de Episcopia Buzăului şi Vrancei. Mănăstirea este închisă în prezent, situaţie care nu s-a mai întâlnit nici în perioada comunistă.

Monitorul de Vrancea

Adevarul EXCLUSIV: Slujbă cu scandal şi jandarmi la o biserică din Focşani

  • Dana Lepădat / Joi 9 sep 2010

Enoriaşii au venit la slujbă cu tablouri reprezentând chipul părintelui Macarie.

Enoriaşii au venit la slujbă cu tablouri reprezentând chipul părintelui Macarie.

40 de enoriaşi din şapte comune din judeţul Vrancea au venit astăzi la sfinţirea Bisericii „Sf. Ilie şi Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Focşani pentru a protesta faţă de decizia Episcopiei Buzăului şi a Vrancei de a – l înlocui pe stareţul Macarie Beşliu de la mănăstirea Poiana Mărului cu un alt preot. De frica enoriaşilor, episcopul Epifanie Norocel şi-a trimis înlocuitor la slujbă. Protestatarii au afişat în timpul slujbei de la Focşani tablouri cu chipul stareţului.

Slujba de sfinţire a bisericii „Sf. Ilie şi Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Focşani s-a desfăşurat astăzi sub atenta supraveghere a forţelor de ordine. Poliţia şi jandarmeria au avut echipe la faţa locului pentru a asigura ordinea publică întrucât existau informaţii încă de ieri că susţinătorii stareţului Macarie Beşliu de la Poiana Mărului vor veni la slujbă pentru a protesta în faţa episcopului faţă de decizia sa de a-l muta pe părintele Macarie la schitul Negoiţă de la Sărata Monteoru, Buzău.

 

Numai că episcopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Părinte Epifanie Norocel (foto)

 

nu a venit la slujbă şi şi-a trimis consilierii şi un înlocuitor de la Galaţi, pe Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul părinte Casian Crăciun.

La finalul slujbei, când enoriaşii au început să cânte „La mulţi ani!” odată cu sfinţirea bisericii, susţinătorii părintelui Macarie au strigat urări în cinstea părintelui Macarie întrucât astăzi împlineşte 61 de ani şi au afişat mai multe tablouri cu chipul stareţului. Aceştia au fost însă daţi afară din biserică de poliţişti şi de jandarmi pentru a se evita perturbarea slujbei (foto).

 

Episcopul, acuzat că nu respectă canoanele bisericeşti

„Noi nu ne lăsăm până nu ne dă preotul înapoi la mănăstire la Poiana Mărului. Episcopul încalcă canoanele bisericeşti prin transformarea mănăstirii de la noi în mănăstire de maici atât timp cât schitul de la Sărata Monteorul este de călugări. Schitul este subordonat mănăstirii şi nu există aşa ceva în canoanele bisericeşti. Acolo la Sărata Monteoru se ajunge foarte greu iar părintele nostru a vindecat oameni şi de boli prin rugăciunile sale”, ne-a declarat Sofica Sbîrciog, din Nereju, unul dintre protestatarii veniţi astăzi la slujbă.

Susţinătorii părintelui Macarie Beşliu (foto)

 

nu se află la prima acţiune de acest gen. Ei au protestat vehement la fiecare slujă la care s-a prezentat episcopul Buzăului şi Vrancei la Poiana Mărului izgonindu-l cu pietre. În urmă cu o lună de zile au organizat chiar un marş de protest la Episcopie în Buzău dar şi pe drumul european 85.

„Astăzi am vrut să tragem un semnal de alarmă dar nu vom renunţa. Vom merge după episcop peste tot. Trebuie să ne spună de ce îl ia pe părintele nostru de la noi de acolo. Trebuie să ni-l dea înapoi”, ne-a spus şi Marian Marinescu, din Vintileasca.

Părintele Macarie Beşliu este fondatorul mai multor mănăstiri din Vrancea precum şi din judeţele alăturate şi a slujit la Mănăstirea Poiana Mărului mai bine de 20 de ani. A refăcut lăcaşul de cult după ce a fost lăsat în paragină de comunişti. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost vizitată de enoriaşi din toată ţara.

(preluat roncea.ro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s