Doua biserici crestine atacate de islamisti in Egipt

Atacurile musulmane asupra bisericilor creștine ortodoxe copte din Egipt continuă fără încetare. În această săptămână două atacuri au fost efectuate, unul în Alexandria și unul în Menbal în Egiptul de Sus, invocandu-se hartuirea femeilor musulmane de catre crestini. Ieri, Biserica Sf. Maria, în cartierul Dakhela, la vest de Alexandria, a fost atacata cu cocktail-uri Molotov și cărămizi, soldandu-se cu daune materiale semnificative (poarta arsa si vitralii distruse), un crestin ortodox copt ucis și mai mulți răniți.

Explicația oficială a poliției: coptul Basem Ramzy Michael a fost văzut de către musulmanul Hamada Alloshy, cum se intindea de la balconul sau să se uite la apartamentul surorii lui Alloshyi, care locuiește la parter. O ceartă a izbucnit și atunci când biserica a fost atacata, sute de copți au aparut în zonă pentru a apăra biserica, printre care si Sedky Sherif, un tată a trei copii in varsta de 36 de ani. Potrivit nepotului  lui, Rabah, care era cu el în momentul morții sale, 1000 copți au fost prezenți și au fost atacați de peste 20.000 de musulmani, care au tras focuri de arma in aer și au aruncat cu cărămizi. În timp ce biserica a fost atacata, musulmanii au strigat „Allahu Akbar”. Forțele de securitate au fost trimise pentru a calma situația și a dispersa mulțimea. Ei au făcut mai multe arestări de ambele părți.

Potrivit raportului de securitate, coptul ucis defapt ” a murit de frică „. A suferi un atac de cord cand a auzit focuri de arma. Potrivit familiei sale și celor care l-au văzut, corpul său era plin de vânătăi și semne.

Familia și rudele lui Sedky Sherif au așteptat în această dimineață, la morga Kom el Dekka pentru a primi trupul și rezultatele autopsiei. Un certificat de deces a fost emis, cauza decesului fiind „în curs de investigare”. Weesa Fawzy de la Al-Kalema, Centrul pentru Drepturile Omului a declarat că aceasta a fost prima dată cand un certificat de deces este emis și cauza morții este încă în curs de investigare. „A mai fost văzut de către echipa de criminalistica sau nu?…  încă investighează atunci când organismul este deja îngropat?”

Copta Mina Milad Saber, 19 ani, a fost grav rănita în atacul de ieri și a suferit o operație pe creier, dar în această dimineață a fost găsita încătușata de patul său de către poliție de teamă că ar putea scăpa, deși ea este încă în comă.

Cei mai mulți creștini care au fost răniți în timpul atacului, au fost privati de tratament la spital, “urmand a fi arestati”, a spus Weesa Fawzy.

Pe 13 mai, în satul Menbal, districtul de Matay, la nord de provincia Minya, un grup de musulmani au luat cu asalt biserica din sat și au agresat o persoană în interior. Au aruncat cu pietre și au spart totul în interiorul bisericii, inclusiv uși și ferestre. Grupul a mers apoi pe strazi, jefuind si distrugand toate afacerile coptilor și incendiind mașinile. Copții au fost, de asemenea, amenintati că vor fi expulzati din sat. Potrivit martorilor, orice copt care a fost întâmpinat de mulțime în stradă a fost bătut.

Avocatul Dr. Ehab Ramzy, fost deputat, a declarat că Menbal are o majoritate musulmană în timp ce Manshiet Menbal, 10 kilometri, are o majoritate Copta. În după-amiaza acelei zile trei tineri musulmani s-au dus la Manshiet Menbal si au hartuit fetitele copților ca au ieșit din biserică. „Musulmanii au aruncat cu pungi de plastic umplute cu urina inspre fetite”, a spus Ramzy. „Tinerii copti au sarit in apararea fetitelor , musulmanii fiind depasiti numeric au parasit imediat locatia”. Câteva ore mai târziu, musulmani s-au adunat și au atacat biserica copta și minoritățile copte din satul Menbal.

„Cele două sate nu au nimic de-a face unul cu altul, și copții din Menbal nu au nimic de-a face cu cearta care a avut loc în Manshiet Menbal. Au fost atacați doar pentru că sunt creștini”, a spus Ramzy. Doi musulmani au fost arestați de securitatea din Menbal, și se vorbește de o „reconciliere”. „Acum securitatea cauta creștini pentru arestarea acestora, ca un cip de negociere pe viitor” a declarat Dr. Ramzy.

(sursa pravoslavie.ru)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s