Crestinii omorati si Bisericile devastate in Siria – O conversație cu un preot ortodox de acolo

Сирийский «повстанец» фотографируется с «трофеями» — крестом и епитрахилью из оскверненного храма

Portalul ortodox Pravosalvie.ru a hotarat sa ascunda identitatea acestui preot pentru a nu ii pune viata si familia in pericol.

– Părinte, vă rugăm să ne spuneți despre situația actuală a creștinilor ortodocși din Siria.

– Ne confruntăm cu o mare persecuție de către musulmani. Acum, musulmanii au venit in Siria din 29 de țări diferite, pentru a participa la jihad, și să efectueze un „război sfânt”, ei au luat o mulțime de bani din Arabia Saudită, Qatar și alte țări. Acesti nou-veniți musulmani în colaborare cu alte grupari locale și musulmani sirieni, recurg la atacuri teroriste și alte acte de violență împotriva populației civile.

Сирийские «повстанцы»

In fotografia de mai sus avem un “rebel” sirian fotografiat cu „prada de război” – o cruce și un epitrahil.

Au declarat un „război sfânt”, se tortureza și se ucid preoți ortodocși – au scos ochi, au rupt oase si taie din trupurile lor, așa cum a fost mutilat tatăl lui Thaddeus Al-Haddad. Rapesc preoți și episcopi, femei creștine și tineri, nimeni nu știe unde sunt și ce s-a întâmplat cu ei. Unii au fost răpiți cu mai mult de un an în urmă și încă nu știm soarta lor. Unora le-au confiscat casa iar altele au fost distruse în luptă. În ultimele luni, în fiecare zi ne aduc o noua tragedie. De exemplu, ieri au furat un autobuz cu femei și copii. Liderii militanți au facut un apel pentru a ucide direct preoții și călugării, sa rupa cruci, sa nu lase nimic crestin intreg. Au distrus mai multe biserici și mănăstiri. Persecuția afectează nu numai ortodocșii, dar și creștinii de alte confesiuni. Mulți creștini trăiesc în frică pentru copii lor. Cine are ocazia, merge în străinătate, dar ma refer în principal la cei care au rude în alte țări, și care au destui bani.

Există comunități care sunt pe deplin capturate de rebeli. Există emis un termen de cateva zile de catre rebelii sirieni de a pleca din zona toti crestinii iar acei creștini care nu au putut să scape din aceste locuri sunt obligați să plătească “jizya” – o taxă specială pentru dreptul de a fi un creștin, iar femeile trebuie sa isi acopere fata, ca o femeie musulmana. În cazul în care nu plătesc “jizya”, sunt ucisi. Nu este bine dacă toți creștinii lăsa Siria, deoarece atunci Biserica va disparea. Prin urmare, Biserica este într-o poziție foarte dificilă. Rugăciunea – singurul nostru sprijin. Le punem pe toate în mâinile lui Dumnezeu.

Митрополит Алеппский Павел

-Te rog, spune-ne despre Mitropolitul  Paul, răpit de către insurgenți suniți.

– S-a facut o lună și zece zile de când Mitropolitul a fost răpit, iar noi încă nu știm ce sa întâmplat cu el. Am vrut să știu dacă el este încă în viață, dar chiar nu se poate afla. Acesta este cu adevărat un om al lui Dumnezeu, plin de iubire pentru Dumnezeu și de viață de dragul Bisericii. El este unul dintre cei mai importanti părinți spirituali ai Bisericii Ortodoxe din Antiohia. A devenit călugăr pe Muntele Athos și a fost activ, dar mai târziu, când a fost ales și hirotonit episcop, el nu a părăsit regulile sale monahale. Citește rugaciuni si noaptea dupa randuiala monahala, se trezește devreme și în general face tot ceea ce trebuie facut in viata monahală. Mitropolitul Paul a fondat comunitatea monahală, douăzeci dintre noi, unul dintre fratia noastra este acum Mitropolit Argentinian. Episcopul a facut, de asemenea, mănăstire de femei, unde vietuiesc aproximativ douăzeci de surori și în plus, el are mai mult de o mie de copii spirituali din întreaga lume. Mitropolitul Paul – un om foarte umil care vorbește puțin și numai ceea ce este cu adevărat necesar. Cu putin timp înainte de răpire, ne-am dus împreună în oraș. L-am întrebat, „Gheronda, de ce nu te duci pe jos? Acest lucru este periculos, deoarece mulți au fost răpiți. ” Și el mi-a zis: „Martiriul – acesta este modul infailibil.” Și acum nu știu ce s-a întâmplat cu el.Nici nu știu pe cine să întreb, unde să mearg, ce să fac.

Алеппо, Сирия. Фото: Narciso Contreras / AP Photo

– Ce, în opinia dumneavoastră, în viitor, s-ar putea desfășura în Siria?

Este dificil sa nu iti asumi nimic intr-un razboi in care sunt implicate atatea parti, acesta nu este un război de tip clasic între două țări. Dar pot spune un singur lucru: în cazul în care nu eram pro sprijinul Rusiei, ne-am fi pierdut deja Siria. Singurul lucru care poate fi făcut acum de creștinii sirieni – este să se roage. Nu este important cine va muri mai devreme sau cine mai târziu ci unde vor merge sufletele noastre după moarte. Acum, moartea este aproape de toată lumea. De exemplu, recent am mers pe strada, iar soferul cu care eram a vrut să mearga pe o stradă laterală, dar în ultimul moment i-am spus, „Să ne întoarcem” Și, de îndată ce ne-am intors, pe acea strada o bombă a explodat. Dumnezeu ne protejează!

– În Rusia, sunt colectate donații și ajutoare umanitare pentru victimele opoziției militare în Siria. Putem sa ajutam si altfel sirienii ortodocsi?

– Poate in momentele cand vor fi puse in pericol adaposturile de copii si femei. De fapt, creștinii nu doresc să părăsească casele lor și locurile lor de origine, dar se întâmplă trebuie să o facă pentru mântuirea oamenilor. Dar cel mai important – roagă-te pentru noi!

18 gânduri despre “Crestinii omorati si Bisericile devastate in Siria – O conversație cu un preot ortodox de acolo

  1. Unica solutie este ,la rau se raspunde cu rau. Va amintiti cruciadele catolice? Numai asa se va instaura iar pacea in Siria si alte state musulmane, deoarece toti musulmanii ce au dorit sa convietuiasa in tari Crestine , au obtinut drepturi si mari inlesnire ,dar, nu s-au tinut de treaba ,ci, dinpotriva au creat celule periculoase impotrive crestinatatii. Nu ne-a fost de ajuns ce s-a intamplat cu Constantinopolul ? E cazul ca toate tarile Europene conduse S.U.A. sa inceapa o lupta serioasa pentru a impinge toata suflarea musulmana din tarile crestine, in spatiul musulman de din nainte. Nimeni nu are nevoie de asa elemente in Europa si S.U.A. Mircea Sangriu

  2. Eu propun sa ne omoram toti intre noi. Crestinii si musulmanii. Nu toti musulmanii sunt ca acei criminali. Daca e sa fim corecti, nici crestinii nu sunt mai prejos. Sa ne amintim de cruciade, de Inchizitie. Si daca spuneti ca ei nu erau ortodocsi, atunci ganditi-va chiar la voi-ce ganduri criminale aveti.Daca crestinimsm inseamna sa generalizezi, sa ii judeci pe toti, sa ai ganduri de razbunare, prefer sa fiu atee. De ce nu zice nimeni de sutele de mii de musulmani ucisi in Siria? Ei nu sunt crestini, pot sa moara nu? Blestematii!…Propaganda anti musulmana! Inainte sa judecati mai studiati.

    • Trebuie ajutati cumva crestinii din Siria.Ortodocsii au fost din todeauna oameni buni si umili,nu ei incep rafuiala si sunt foarte fricosi din fire.Musulmanii sunt periculosi nu toti,dar majoriatea pentru ca nu exista adevarata invatatura de umilinta si iubire care vine numai prin Mintuitorul Lumii Cristos.Sa ne rugam la Domnul pentru acenste suflete de crestini care traiesc un adevarat cosmar!

  3. Pingback: SIRIA – VIDEO (extrem de dur): DECAPITAREA PREOTULUI CATOLIC FRANCOIS MURAD, de catre rebelii sirieni. Rapirea unui mitropolit ortodox. Crestini ucisi in masa. ASTA PRIGOANA, FRATILOR! Si noua ne e rusine de cei din jur, sa facem semnul crucii cand

  4. bine ca trimitem trupe in Afganistan si pe unde nu e treaba noastra dar aici nimeni nu intervine si ma refer la marile puteri ale lumii.iar celor care fac astfel de acte de cruzime le spun ca totul e zadarnic caci ei nu lupta impotriva oamenilor ci impotriva LUI DUMNEZEU !

  5. trimitetil pe basescu si cei de la guvern,nu sunt ei Puterea.au fost votati sa va ajute,si sa traiti bine.trimiteti asa face un conducator ,se sacrifica pentru poporul lui.

  6. Pingback: Bisericile devastate in Siria | SANTINELA ORTODOXA

  7. ma cutremur ce se intampla acolo in Siria .Va port in rugaciune ,Dumnezeu sa va pazeasca . Am cunoscut si eu un monah sirian care acum studiaza la facultatea de teologie din Bucuresti si la invitatia mea sia grupului psaltic Ortodoxa al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos Galati a concertat alaturi de noi. Va asigur ca noi de aici ne vom ruga pentru linistea Bisericii din Siria . Domnul sa va ajute si Hristos a inviat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s