ATENTIE CRESTINI: Au inceput sa fie atacate de oameni mascati schiturile din munti !

Pesemne că nu numai în Orientul Mijlociu, realitatea socială ne pune în față biserici creștine atacate și clerici bătuți. În noaptea de 31 august 2013, la ora 1:05 PM, am fost contactat în disperare de cauză de către părintele meu duhovnic, Pr. Filotei, de la schitul 12 Apostoli, din zona Vatra-Dornei (Poiana Negri), cu mesajul: „chemați poliția că suntem atacați și ne omoară”. Este vorba de un schit situat în vârf de munte, în totală singurătate, cu patru viețuitori la care se mai adaugă uneori câțiva pelerini. Desigur că am sunat la 112 și am anunțat poliția.

            Între timp, jaful propriu-zis a durat aproximativ 8 minute. Ce s-a întâmplat, de fapt? În cele ce urmează, am să redau declarația părintelui Filotei, singurul care a avut puterea să riposteze:

            „În noaptea de 31 august 2013, în jurul orei 00:50, am fost atacați de un grup de oameni mascați, între 9-14 persoane. În jurul orei mai sus menționate mă aflam în chilia mea de la et. 1, moment în care am auzit mai multe zgomote puternice la parter. Inițial am crezut că au coborât părinții să pornească generatorul de energie. Zgomotele s-au amplificat, întrucât acestea au ajuns la etajul 1, la care mă aflam și eu deopotrivă, ca atare am ieșit pe hol să văd ce s-a întâmplat. M-am deplasat spre marginea holului să verific cealaltă parte a coridorului, când au tăbărât pe mine 5 bărbați înarmați cu bâte și cu cagule pe față. Am strigat la părintele Ioan și la părintele Varsanufie să iasă pentru că am fost atacați și am strigat să dea telefon la poliție. Drept urmare, a ieșit pr. Ioan, iar o altă parte dintre atacatori s-au năpustit asupra lui, lovindu-l puternic cu bâtele și exclamând:

 

„Dă-i și omoară-l!”

 

În acest timp, eu nu am știu cum să reacționez, în sensul în care să ripostez sau să mă las bătut, dar când am văzut brutalitatea lovituri aplicate pr. Ioan am smuls bâta de la un atacator și am început să-i lovesc. Doi au fugit pe scări, iar trei au fugit în partea închisă a holului, au spart geamul și au sărit de la etajul 1. M-am întors spre pr. Ioan și l-am eliberat din loviturile care îi erau date, am fugit după atacatori jos, după care m-am întors la chilia părintelui Chiril, găsind alți atacatori care îl păzeau pe el și pe fratele Laurențiu.

 

Hoții au încercat să mă lovească, eu am ripostat, prin urmare aceștia au fugit din corpul de chilii, aruncând cu pietre în urmă, spre ușa de la întrarea în corpul de chilii, pentru a nu putea fi urmăriți.

 

Legat de starea celorlalți părinți din timpul jafului, părintele a adăugat:

„Din ceea ce mi-au relatat ceilalți părinți, care au căzut și ei victime hoților, menționez următoarele: Pr. Chiril și fratele Laurențiu au primit câteva lovituri și au fost sechestrați în chilia pr. Chiril, luându-i-se telefonul, spunându-i-se că ei sunt mafia și cerând „banii”. Părintele a răspuns că nu are nici un bun asupra sa. Pr. Ioan a fost cel mai afectat de pe urma loviturilor aplicate (aproximativ 30 de lovituri cu bâta în cap) având capul spart în mai multe locuri și numeroase inflamații și vânătăi.”

 

            Tragismul situației constă în faptul că, pentru prima dată, după cunoștința mea, hoții nu au urmărit să fure obiecte de valoare fără a fi prinși, ci, din contră, s-au dus mai întâi la călugări să-i „anihileze” într-un stil mafiot.

 

Drept urmare, se impune să tragem un semnal de alarmă. În primul rând, pentru schiturile așezate „la pustie”, mai ales cele în care locuiesc maici: să fie extrem de vigilente! Se pare că retrăim vremuri nesigure pentru credință, iar astfel de incidente nu sunt absolut deloc o joacă, sau motiv de glume proaste. De asemenea, nu aș vrea să cred că un astfel de jaf, aproape cu urmări tragice, vine pe fondul curentului mediatic anticlerical și antieclezial creat și nutrit în ultima perioadă, în țara noastră. Menționez că reprezentanții poliției s-au deplasat la fața locului, au luat probe, iar momentan investighează cazul în vederea întocmirii rechizitoriului.

             Sper ca în următorii ani, nu vom ajunge să vedem în loc de mănăstiri primitoare, cu părinți permanent disponibili și cu locașurile de cult întotdeauna deschise, mici fortărețe cu gratii la geamuri, cu uși de fier, alarme și camere video, care seara pun „lacătul” pe ușă. M-aș bucura, totodată, să știu organele de intervenție ale statului pregătite ca în astfel de cazuri să acționeze cât mai eficient și solidar cu proprii cetățeni.

http://www.lumeacredintei.com

2 gânduri despre “ATENTIE CRESTINI: Au inceput sa fie atacate de oameni mascati schiturile din munti !

  1. Asta e pe față, așa..
    „au tăbărât pe mine 5 bărbați înarmați cu bâte și cu cagule pe față […] În acest timp, eu nu am știu cum să reacționez, în sensul în care să ripostez sau să mă las bătut, dar când am văzut brutalitatea lovituri aplicate pr. Ioan am smuls bâta de la un atacator și am început să-i lovesc.” – Cât de plauzibilă e varianta asta? Adică vin 5 inși cu bâte la tine, iar tu te gândești dacă să reacționezi sau să te lași bătut? Și, ghici ce?, în starea dubitativă-ți, văzând că un confrate îți e rupt cu bătaia, te gândești să dai. Și nu doar că le faci față loviturilor ălora 5, dar reușești să smulgi și o bâtă și să-i fugărești. La schitul respectiv se predau arte marțiale și se face sală în pauza dintre meditație și hrană spirituală?

    P.S.: Dacă e adevărată povestirea, îmi doresc cu fervoare ca vinovații să fie prinși. Și nu doar atât.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s